Prijssamenstelling

On August 24, 2010, in Betalen en Besparen, by kredietkaarten-vergelijking.be
0

Een kredietkaart met of zonder kredietopening, er hangt een prijskaartje aan vast. De kaart heeft immers een jaarlijkse kostprijs én u betaalt extra bij geldafhaling en andere transacties. Bij de kredietkaart met kredietopening telt u hier nog de intrest bovenop.

Hoeveel de uitgever van de kaart u hiervoor aanrekent bepaalt hij zelf, mits respect voor de wettelijke maxima. Wees echter steeds op uw hoede voor extreme promoties.

Ter bevordering van de transparantie van de markt en ter bescherming van de consument werkte de wethouder het JKP of jaarlijks kostenpercentage uit. Het JKP is een handig middel om de reële kosten van verschillende kredietvormen bij verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Zo dus ook voor de kredietkaarten met kredietopening.

Het JKP houdt rekening met alle bijzonderheden van het krediet: de terugbetalingsmodaliteiten, de rente en de berekening van eventuele kosten die met de overeenkomst verbonden zijn (bijvoorbeeld commissies, dossierkosten en de schuldsaldoverzekering als ze tegelijk met de kredietopening wordt afgesloten). Het JKP is dus een all-in tarief.

Elke kredietverlener mag zijn JKP vrij vastleggen. Er is echter wel een maximum volgens het bedrag, de soort en de looptijd van de lening. Dit zijn de wettelijke maxima voor een kredietkaart met kredietopening:

  Kredietlijn tot 1250€ Kredietlijn tot 1250€ Kredietlijn hoger dan 5000€
Kredietopening is niet automatisch gekoppeld aan de kredietkaart 19% 17% 16%
Kredietopening is niet automatisch gekoppeld aan de kredietkaart 14% 13,5% 16%

In de praktijk duiken banken hier zelden ver onder. Voor de meeste kredietvormen blijft het JKP ongewijzigd voor de gehele duur van de overeenkomst. Leningen met een duurtijd van meer dan vijf jaar en kredietopeningen vormen hier een uitzondering op. Hun jaarlijks kostenpercentage kan immers veranderlijk zijn. Indien dit het geval is, dient dit uitdrukkelijk in het contract te staan.

Helaas, in het geval van de kredietkaarten is het moeilijk vergelijken. Het JKP van de kredietkaart met en zonder kredietopening dekt immers niet altijd hetzelfde. Bovendien is er bij een kredietkaart met kredietopening een verschil afhankelijk van de vrije keuze voor de kredietopening. Zo moeten de jaarlijkse kosten voor de kaart enkel in het JKP inbegrepen zijn als de kredietopening automatisch aan de kaart gekoppeld is. Is dat niet het geval, dan houdt het JKP geen rekening met de jaarlijkse kosten. Ook de kredietlijn bepaalt dikwijls een verschil in jaarlijks kostenpercentage.

U ziet het, een sluitende vergelijking van het JKP wordt dus al gauw een complexe onderneming.

 

Handige links

Visakaartkaart aanvragen

American Express aanvragen

Comments are closed.


Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...

Archives

All entries, chronologically...